Digitális gazdaság könyv bemutatása


Dr. Eszes IstvánDigitális Gazdaság könyv
Digitális gazdaság
Az e-kereskedelem marketinges szemmel

Nemzeti Tankönyvkiadó, 2012, Budapest, 375 oldal, 4.190,- Ft
ISBN 978-963-19-7139-2
Lektorálták: Damjanovich Nebojsa és Dr. Szilágyi Dezső

A könyv témája

Az e-kereskedelem jelentőségét ékesen bizonyítják azok a kutatási eredmények, amelyek szerint a fejlett országok GDP-növekedésének átlagosan 21, de akár 33 százaléka is az internetre vezethető vissza. Az internetalapú üzleti tevékenység – a világméretű recesszió ellenére – hazánkban is töretlenül fejlődik.

A magyar szakirodalomban az ezredforduló környékén jelentek meg – többek között a szerző, Dr. Eszes István tollából – az első olyan könyvek, amelyek azt vizsgálták, hogy az internet hogyan változtatja meg és bővíti a marketing eszköztárát. Az eltelt tíz év alatt azonban számos tényező rendezte újra az online gazdaságot, mint például a közösségi hálózatok elterjedése, a keresőmarketing szerepének dominanciája az online marketing-kommunikációban, valamint a mindenhol jelen lévő mobilinternet.

Dr. Eszes István vadonatúj könyvében azt vizsgálja, hogy milyen lehetőségeket nyit az online üzleti világ számára a digitális gazdaság rohamos terjeszkedése, és hogyan segítheti az internet a kis- és középvállalatok piacszerzési és piacmegtartó munkáját. Elsősorban ezen kérdések gazdasági és marketing elemeit fejti ki. Mint gyakorló vállalkozó és felsőoktatási tanár, a szerző úgy strukturálta a művet, hogy jól használható, gyakorlati ismereteket nyújtson az e-kereskedelemben és online marketingben dolgozó szakemberek számára, és egyben a magyar üzleti felsőoktatásban is alkalmazható legyen.

A kiadvány elektronikus kiegészítője a www.digitalisgazdasag.hu  honlap. Ennek egyik része, amely mindenki számára nyitott, betekintést enged a könyvbe, az egyes fejezetekhez köthető érdekes eseteket mutat be, és széles körű linkgyűjteménnyel segíti a könyvben feldolgozott témák iránt érdeklődő felhasználót a kapcsolódó szakmai oldalak felderítésében. A webhely zárt része a könyvet, az oktatói munkájukhoz adaptáló tanároknak nyújt – egy regisztrációs eljárást követően – hasznos segítséget jelentő anyagokat (esettanulmányokat, prezentációkat, vizsgafeladatokat stb.).

A könyv szerkezete

Ajánlások

 Starcz Ákos, vezérigazgató,Bookline.hu

Starcz Ákos„Hiánypótló és átfogó szakkönyvének megírásával Dr. Eszes István nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy részletes pillanatképet készítsen az e-kereskedelemről, annak fajtáiról, történeti hátteréről és az ehhez kapcsolódó szakterületeken átívelő, hasznos ismeretekről. Egy ilyen pillanatkép azért óriási feladat, mert például manapság az áruházláncok, gyógyszercégek, bankok olyan platformokon költik el értékesítési és marketing-költségvetésük jelentős részét, amelyek pár éve még nem is léteztek. Az internet megjelenése fenekestől forgatott fel mindent: egyik nap milliomosokat csinált diákokból, másik nap kíméletlenül söpört el megdönthetetlennek hitt üzleti modelleket és az azokat alkalmazó, évszázados múlttal rendelkező cégeket. Ez biztos jele annak, hogy gazdasági környezetünk soha nem látott, turbulens mozgásban van, ami megkívánja a szereplőktől a naprakész ismereteket és a folyamatos tanulás képességét.

Ajánlom a könyvet minden kereskedelemmel, e-kereskedelemmel és online marketinggel foglalkozó szakembernek, valamint mindenkinek, aki szeretne egy kordokumentumot arról, hogy mit gondoltunk 2012-ben arról, amit e-gazdaságnak hívtunk.”

Kis Ervin Egon, elnök, Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (SZEK)

Kis Ervin Egon"»Analóg« könyv a digitális gazdaságról? Botorság –mondhatnánk első nekifutásra, ám ha elkezdjük olvasni Eszes István művét, megértjük azt is, hogy a papír fizikai korlátai mégiscsak bírnak egy behozhatatlan előnnyel: a nyomtatott szöveg maradandó. Tudást összefoglalni, kanonizálni, intézményesíteni csak hagyományos formában lehet, csak a nyomtatott, s ezáltal rögzítettszöveg képes viszonyítási pontot nyújtani. A digitális tér folytonosan változó, átírható, aktualizálható hipertextjei bámulatos dolgokat tettek lehetővé, ám örökös bizonytalanságban tartanak bennünket az érvényességüket illetően. Úgyhogy azt javaslom a téma iránt érdeklődőknek, bátran vegyék fel könyvtárukba ezt a kötetet, ha szeretnének egy olvasmányosan megírt, mégis szakmailag kifogástalan, jól rendszerezett, átfogó tudást nyújtó, biztos kiindulási pontot a digitális gazdaság témakörében, amely maradandó és érvényes képet rögzít az elmúlt másfél évtized izgalmas »e-folyamatairól«. Amire pedig a papír nem képes, azt pótolja a könyvhöz kapcsolódó honlap, amely térben és időben kiterjeszti, aktualizálja és folyamatosan frissen tartja az írott szöveg hordozta tudást.”

A könyv szakmai fogadtatása